Lördagen 28 Februari

Idag har vi återigen tillbringat dagen i huset. Städat ute och inne samt mera rördragning. Pojkarna hade roligt i alla snöhögar och åkte skiboard, sen blev det korvgrillning till lunch. Det är ju ingen direkt brist på snö denna vinter så det blev en hel del snöskottning också.

Taket är nästan färdigt, skulle tro att dom gör klart det på måndag och sen börjar dom med innertak och golv.

                               

Toalett

Har inte hunnit varit till huset ännu idag men kan skriva om en händelse, rolig eller ej det får ni avgöra själva.

I morse så fick Jocke ett sms från bussgods att ett paket hade kommit. Han ringde mig och undrade om jag beställt något men det hade jag inte. Det visade sig att det var en toalettstol till vårt hus. Älvsbyhus hade besiktat huset hos våra grannar och behövde en toalettstol och ett ben till badkaret så då tog dom från vårt hus. Jag måste säga att man blev lite "paff". Inte för att det gör något men fel att berätta att dom beställt nya grejor till huset så att man vet vad det är frågan om. Och vem ska hämta toaletten?

Byggjobbarna var lite bekymrade då Älvsbyhus tagit toaletten i stora badrummet och inte den lilla. Så nu får dom göra sina behov i mörkret eller ta med en ficklampa;-)
Uppdaterar mera om huset senare idag.

Dörrhandtag

Fräcka dörrhandtag, går inte ta miste om det är upptaget på toa.


ViByggerHus

Om ni har lust så får ni gärna gå in på VibyggerHus och rösta på min blogg.
manadens-husblogg.jpg

Torgrim på Sånghusvallen26 Okt-2008

1,5-planshus      Jämtlands län      Älvsbyhus

Bloggen handlar om vår familj och vårt husbygge på Sånghusvallen, byskogen i ÅS. Våren 2009 kommer huset som är ett Torgrim. Vi som kommer att bo i huset är Joakim, Lisa med barnen Linus, Lucas, Joel & Jonathan.

Besök Torgrim på Sånghusvallen
Rösta här: DåligOkBraMycket braUnderbar (39 röster, 2.26 av 5)


Köksö

Här är en bild på köksö (från någon annan, minns inte vilken). Vi kommer att placera köksön på samma sätt men den kommer vara lite mindre, ca 1x1 meter med förhöjning på ena sida för "bardisk". Tror det kommer bli bra.


Övervåningen toalett

Jocke hittade dessa bilder på någon som gjort toaletten på övervåningen. Väldigt bra planlösning, blir nåt liknande för oss. Det är dags nu och börja tänka på allt som vi ska göra själva efter slutbesiktningen och handla in allt som ska vara.


Taket

Nu börjar plåttaket komma på. Blir jättebra! Dom hade satt stolparna till entrén med urspårningen utåt, pga att vinkeljärnet får inte plats annars och blir inte bra med att fräsa ut för det heller (enligt byggjobbarna). Kom på att det inte gör så mycket då det blir bra med en foderplanka längst ut. I alla fall så känns det försent att ändra.


Huset tredje veckan

Den här veckan så har dom fixat med takkupan och entrén. Idag har dom satt upp hängrännerna och plåten skulle på innan veckan är slut.






Takkupa

Så här ser baksidan på huset ut inför vecka 9. Bygglaget satte upp takkupan i Fredags. I Lördags så var en av killrna dit och började sätta upp innertak i två rum.


Krypgrunden

Så här ser det under krypgrunden nu. Alla säger olika men vårt bygglag ville att byggfläkten skulle vara på och så fort snön är borta så lägger vi på plasten och kör avfuktaren. Det ser bra ut och ingen fukt kan vi känna mot golvet.


Snökanonen 2009 Gustavsbergsbacken

Lucas har idag varit med i slalomtävlingen, Snökanonen i Gustavsbergsbacken. Det var riktigt kallt och stå still och titta hela dan men roligt.



Hyllan

Här börjar hyllan ta form som "gubbarna" har byggt bakom kyl/frys mot vardagsrmmet. Jocke har satt in spottar och sen ska han sätta in glashyllor och en glasdörr.


Huset dag 11

Idag håller killarna i bygglaget på med att sätta upp entrén och dom har förberett för att kunna sätta upp takkupan imorgon, spännande!.

     

Skola i Sånghusvallen eller vid Jämtkrafthallen?

Mina tankar och funderingar kring skolfrågan i Åsbygden.


Vilket alternativ ska man stödja?


Kommunens politiker har beslutat att bygga en f-5 skola i Sånghusvallen, södra Ås och en om/till byggnad av befintlig skola i Ås f-9.

En föräldragrupp vill att det istället ska byggas en f-5 skola vid Jämtkrafthallen, centrala Ås och att den befintliga skolan görs om till en 6-9 skola.


Det går att se på alternativen ur olika perspektiv och man ser det nog främst från det som ligger en själv närmast.


Båda alternativen har sina för/nackdelar som jag kan se det och för mig väger dom väldigt lika just nu men fördelarna utifrån det som ligger mig närmast, mina barn så väger fördelarna över för skola i Sånghusvallen.


Har full förståelse för de som vill att skolan ska placeras vid Jämtkrafthallen, ur perspektivet att utveckla Jämtkrafthallen och centrala Ås. Jämtkrafthallen saknar tex. en bra matsal och det finns få mötesplatser i Ås då det inte finns någon affär.


Några av de för/nackdelar som jag kan komma på med de båda alternativen:


Skola i Sånghusvallen:


Fördelar:


  • Mindre elevantal.
  • Närheten
  • Tryggheten
  • Flexibelt tillsammans med den nya förskolan
  • Utemiljön
  • Slippa åka antingen skolskjuts varje dag eller bli skjutsade av föräldrar
  • Bra ur miljösynpunkt, kanske en del familjer kanske  kan undvika att använda bilen till jobbet och mindre körning för att lämna/hämta barnen. En bil ger upphov till drygt 2,3 kg koldioxid per liter bensin som den förbrukar.

Nackdelar:


  • Idrotten i idrottshall kommer att vara i centrala Ås
  • Hemkunskap, slöjd kommer också vara i centrala Ås (berör de äldre klasserna)
  • Förlorad samhörighet med barnen i centrala Ås.


Skola vi Jämtkrafthallen:


Fördelar:


  • Bra med närheten till idrottshall och elljusspår
  • Gemensamt fortsatt arbete med Ås hälsoskola
  • Utveckling av Jämtkrafthallen och gemensamma möteslokaler
  • Samhörigheten mellan alla barnen i Ås. Även mellan föräldrar och lärare.

Nackdelar:


  • Stor skola med många barn.
  • Barnen från Södra Ås måste åka skolskjuts eller bli skjutsade varje dag.
  • Lätt att det kan bli oroligt/stökigt när skolan blir stor. (totalt ca 600 elever inkl. 6-9)

Andra funderingar som jag har kring detta är om det är så att skolan byggs vid Jämtkrafthallen hur blir det då med te.x matsal vid förskolan i Sånghusvallen? Gångtunnel vid Sånghusvallen? Vid ev. förseningar av byggstart av skolan, vart ska barnen då vara? Hur ser allt ut om 10-20 år, vart kommer det byggas nya hus och vart sker ev. generationsväxling, med andra ord finns behoven? Finns det andra sätt att skapa mötesplatser och utveckla Jämtkrafthallen? Vad skulle alternativet vid Jämtkrafthallen kosta? Skulle vara bra med mera fakta i båda alternativen.


Ja till skola vid Jämtkrafthallen

Båda alternativen har startat namninsamlingar. Förslaget att bygga skola vid Jämtkrafthallen vill att kommunpolitikerna lyssnar ordentligt på förslaget och har sin namninsamling här:


http://www.namnlista.se/as-skola/.


Ja till skola i Sånghusvallen

Nystartad namninsamling för att stödja kommunpolitikerna att inte ändra sitt beslut att bygga f-5 skola i Sånghusvallen:


http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2970


Stöd gärna det alternativ som du tror på. Viktigt att vi alla tillåts ha vår egen åsikt och inget är rätt eller fel. Vi har olika perspektiv och då ser vi det på olika sätt. Som sagt för mig så ligger dom och "väger", svårt att veta vilket som är det "rätta" men man kan ju se det ur flera olika perspektiv. Om vi som vuxen fick välja att kunna gå till jobbet eller åka bil/buss, vilket väljer vi?
Sen skulle jag vilja ge en eloge till alla de som lägger ner så enormt mycket tid och är så duktiga med att bedriva alla aktiviteter för våra barn i Jämtkrafthallen med omnejd.

Glad att det diskuteras nybyggnation av skola och inte nedläggning av någon som många andra gör.


Kyl/Frys

Nu har dom bygt färdigt skåpet för kyl/frys, på baksidan har dom börjat med att göra en hylla.
Idag så kommer bygglaget göra klart entrén och får se om dom börjar med takkupan annars har dom ett par dagar gjort mest sånt som kanske inte syns så väl, såsom spikat igen golv osv.

  

Vridning av kyl/frys

Det nya "skåpet" för kyl/frys börjar ta form och sen är det baksidan av kyl/frys där dom planerar att bygga en hylla. Blir nog väldigt bra när det blir klart.

   

Gustavsbergspokalen 2009

I går tävlade Lucas i slalom, Gustavsbergspokalen. Han åkte jätte bra och slutade som 10, dock blir alla 4:or efter 1,2 och 3:an.


Korvgrillning

Lucas har tänt en jätte brasa! Det var bra då vi kunde grilla korv till lunch, gillades av de som hjälpt oss med huset.
Tack återigen för alla hjälp!

   

Vridning kyl/frys

Jocke har rivit där kyl/frys stod och börjat på att bygga upp nytt.

   

Limträbalk

Nu är limträbalken på plats. Tack Jocke och Jesper som hjälpte oss!. Tack tommy och Fanny också som fixade på övervåningen med att flytta de snöiga delarna till takkupan så att dom ligger på plast istället. Jocke och Jocke är fortfarande kvar i huset och spikar takstolar samt att dom ev. skulle börja ikväll med att vrida kyl/frys. Dom byggde 60 cm vägg från båda sidor och flyttade strömknapparna. Bra blir det.

           

Helgens arbete

I helgen så ska vi ta bort pelaren mellan kök och vardagsrum och sätt uppen limträbalk. Kyl/Frys ska vi vrida på. Vi kommer också att ta bort sockeln på garderoberna coh vända på dom så att vi får tak och golv där dom står. Så här ser det ut nu.

       

Centraldammsugare

Jocke & Jocke satte in rör till centraldammsugaren. Rören drar dom under golvet och sedan sätter dom själva dammsugaren i städskrubben i tvättstugan.



     

Byggdag 5

I dag så var det riktigt skönt ute i alla fall. Killarna har jobbat på med taket.

       

Huset dag 4

Jocke har börjat att isolera alla skarvar mellan modulerna och just nu så håller han på att dra rör för centraldammsugaren (kommer bild på det senare). Här är några bilder från insidan på köket och vi har fått den nya bänkskivan som ser jättebra ut. Blir kanon känns det som. Sen kommer vi att vrida kyl/frys och sätta upp limträbalk mellan vardagsrum och kök. Lägger in fler bilder senare, det funkade inte så bra just nu att ladda upp bilder.

       

Huset dag 4

Nu är vi inne på dag 4 i vårt husbygge och ute så har dom kapat takläkten och spikat igen mellan modulerna.




Övervåningen

Några bilder från övervåningen dag 3. Dom har lagt underlagsplast och takläkt.

                   

Extriöra bilder huset dag 3

Dagen började med att det var -25 grader kallt. Men byggjobbarna körde ändå. Idag har dom lagt takläkt och plast. Återkommer senare med interiöra bilder.

                           

Huset kvällen dag 2



Huset dag 2

Inte dom bästa bilderna men idag har det varit tidsbrist. I alla fall så har dom satt upp alla takstolar idag och lagt på plasten. Jocke kom hem nu, så det har tagit hela dan. Kallt är det -18, inget guldjobb att vara ute och snickra men dom håller sig nog varma ;-)

                   

Husleverans, dag 1

Idag så kom då det efterlängtade huset. Vid 12 så var alla modulerna på plats. Det mesta gick bra bara några få saker som "strulade". Dels så hade Älvsbyhus glömt att beställa traktor för att kunna lyfta upp takstolarna och dom fick heller inte tag på någon så det fick vi ordna själva. I och med det så blev allt lite försenat så takstolarna sätts upp imorgon istället. Isoleringen som vi hade satt på balkarna var vi tvugna att lossa på långsidorna eftersom modulerna lossades från långtradaren så fick dom inte på skenorna annars. Modulerna var fyllda med snö, ordentligt med snö! Förmodligen så gör inte det något då det varit kallt hela tiden. Känns som det kommer bli riktigt bra i alla fall när det blir klart. Killarna i bygglaget, Häffners verkar kanon. Duktiga och trevliga!

                                                                                                          

SNÖÖÖÖÖ

Ja, vad ska man säga. Snön bara vräker ner. Jocke skottade hela dan på Lördag och i dag Söndag så var var vi ett helt gäng som skottade. Hämtade till slut en snöslunga för att få bort snön runt omkring. I morgon kommer huset så det är bara att fortsätta skotta;-) Jocke åker dit tidigt imorgon och skottar igen. Vad gör man?
Tack  Jocke,Tessan, Martina, Madicken, Jesper, Jonathan, Joel, Lucas & Linus för att ni hjälpte till idag. Vi blev 11 man totalt med mig och Jocke. Linus bidrog med att sova gott och länge i vagnen så att vi kunde skotta.

Det har leverats ett paket med takstolar m.m som ligger klart inför i morgon. 4 Moduler har också kommit men hade ingen bild på dessa och resterande 2 moduler kommer imorgon bitti.

                                   

Sånghusvallen

Det börjar verkligen att hända mycket på Sånghusvallen. Syns står skillnad varje vecka. Nya hus som kommit på plats och vägar som börjat byggas för etapp 2 samt fjärrvärmedragningen. En liten bild tagen från gångvägen.


Isolering av grunden

Har isolerat balkarna med 10 cm frigolit. Mellan balken och frigoliten så har vi lagt byggplast som vi sedan sätter ihop med plasten som ska täcka hela husgrunden (marken). Eftersom det snöar så har vi vikt över plast så gott det gick över frigoliten, (lättare att få bort snön). Så i helgen blir det till och skotta och sopa bort snö. Sen får vi se hur vi gör med isolering av marken, om vi köper nisolex eller annat material att täcka med.


Vackert vinterväder

Kallt men det blir väldigt vackert. Bilderna är tagna igenom fönstret i lägenheten där vi bor just nu. Minus 25 tidigt i morse och sen har det legat strax över -20 grader hela dagen. Ungarna trotsade vädret och har åkt slalom hela dagen och Jocke har isolerat husgrunden. Lägger in bilder på det senare och berättar hur vi valt att göra. Våra första delar till huset kommer nu på Tisdag så det känns nära nu :D

           

RSS 2.0